OKJ képzés

Szerezz kozmetikus, műkörmös, szépségtanácsadó sikerszakmát

Magyarországon számos képzés közül választhatunk, amennyiben eleget tettünk tankötelezettségünknek és szakmát szeretnénk tanulni. A képzési paletta igen sokszínű, ám ezek közül sajnos nem mindegyik nyújt értékes és államilag elismert bizonyítványt. Az államilag elismert képzések mindig sorszámozott bizonyítvánnyal zárulnak, szerepelnek az állami nyilvántartásban, valamint 50 évig megőrzendő, szigorú számadású iratok. Ugyanakkor magas fokú szakmai garanciát is biztosítnak a szakmát szerzőknek, mert a képzés végző intézetek működéséhez felnőttképzési engedély szükséges.

Az OKJ-s képzések azok az államilag elismert tanfolyamok, melyek valamilyen szakma megszerzésére irányulnak és az Országos Képzési Jegyzék szerinti tevékenységek végzésére jogosítanak fel.

Miért jó akkreditált OKJ-s képzésben részt venni?

 • A képzésben oktató tanárok és szakoktatók megfelelő képzettséggel rendelkeznek, mivel engedélyezett képzésről van szó, így vonatkozik rá a Szakképzési és a Felnőttképzési törvény és annak előírásait köteles betartani a képző.
 • A szakmájukban legkiválóbb szakemberek adják át elméleti és gyakorlati tudásukat a képzés során.
 • Folyamatos önfejlesztésre kötelezettek a törvények alapján, és hallgatóikat is erre biztatják már a képzés során.
 • Mivel pedagógusok, illetve szakoktatók oktatnak, változatos módszertani kultúrával rendelkeznek, így biztosított, hogy maximálisan át tudják adni tudásukat a hallgatóknak.
 • Államilag elismert bizonyítvánnyal zárul a képzés sikeres szakmai vizsga teljesítése esetén.
 • Igény szerint EUROPASS bizonyítvány igényelhető, mellyel biztosított a külföldön való elhelyezkedés is.

Az OKJ-s bizonyítvány megszerzése több formában megvalósulhat.

A frissen érettségiző fiatalok számára a legideálisabb képzési forma az iskolarendszeren belüli képzés, melynek minden előnyét élvezhetik (diákigazolvány, családi pótlék, rendezett egészségbiztosítás). Hátránya, hogy a képzési idő nagyjából duplája a felnőttképzési formának. Végezhetik nappali és esti tagozaton is, ám utóbbinál sok kedvezménytől elesnek (egészségbiztosítás, árvasági).

A másik lehetőség az iskolarendszeren kívüli felnőttképzési forma, mely alapvető jellemzője a rövidebb képzési idő, viszont nem járnak azok a kedvezmények, melyek az iskolarendszerű képzések esetén járnak.

Vannak olyan képzések is (Kézápoló és műkörömépítő), melyek kizárólag iskolarendszeren kívüli, felnőttképzési formában szerezhetők meg.

Miért jó az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés?

 • A statisztikai adatok szerint napjainkban a legkeresettebb szakmák a szépészeti szolgáltatással kapcsolatosak. Ezek közül is kiemelkedő a Kézápoló-és műkörömépítő szakképesítés.
 • Rugalmas időbeosztás.
 • Munka mellett is végezhető.
 • Az iskolarendszerhez képest kevesebb időtartam miatt sokkal gyakorlatorientáltabb és szervezettebb a képzés annak érdekében, hogy a kevesebb több legyen.

Milyen OKJ-s képzéseink vannak?

Képzés megnevezése és OKJ száma

Kézápoló- és műkörömépítő
32 815 01

Szépségtanácsadó
52 815 04

Kozmetikus
54 815 02

Képzési idő

kb. 5-5,5 hónap

kb. 9-9,5 hónap

kb. 14-18 hónap

Képzési napok száma/hét

1,5

1,5

1,5-2

Megszerezhető szakképesítés

Kézápoló- és műkörömépítő

Szépségtanácsadó

Kozmetikus

A képesítéssel rendelkező munkaterülete

A Kézápoló és műkörömépítő szakember a kéz környéktől ujjhegyig történő ápolásával őrzi meg a kéz egészséges állapotát, vagy szükség esetén az esztétikai hatást is fokozva, ápoló anyagok, technológiák, alkalmazásával javítja azt.

A köröm ápolása során hagyományos (klasszikus) manikűr technológiát vagy (modern) francia manikűr technológiát alkalmaz, esetenként a japán manikűrrel, vagy díszítéssel kiegészítve.

A műköröm anyagokkal tipes-, sablonos-, megerősítő-, körömágy hosszabbító-, díszítő- vagy töltés technológiát alkalmazva a zselé vagy a porcelán anyagok tulajdonságait felhasználva készít szebb, teherbíróbb műkörmöket.

A kezelést szinten tartó házi tanáccsal látja el a vendéget.

Különösen ügyel arra, hogy egészséget veszélyeztető vagy egészségre ártalmas következményeket a végzett szolgáltatás során ne idézzen elő. Csak egészséges kézen dolgozhat. A szolgáltatás megkezdésekor végzett állapotfelmérés alkalmával, ha az egészséges állapottól eltérő elváltozást észlel, dönt a szolgáltatás elvégzésének módjáról, vagy orvosi segítség igénybevételét ajánlja.

A szépségtanácsadó a művészet-, divat-, és stílustörténeti ismereteit alkalmazva tanácsot ad az aktuális és személyiségjegyekhez, valamint alkalomhoz illő sminkkel, frizurával, körömlakkozással, öltözékkel kapcsolatban.

A szépségtanácsadó ismeri és kivitelezi a különböző műszempilla-technikákat, képes a vendég stílusának megfelelő smink elkészítésére. Különböző test-, és arcfestési technikákat tud alkalmazni.

Tanácsot ad a nem professzionális kozmetikumok használatával kapcsolatban.

A szépségtanácsadó a szépészeti szolgáltatóegységek üzemeltetése során recepciós, adminisztrációs és higiéniai feladatokat tud ellátni.

 

A kozmetikus az egészséges arc és test ápolásával, állapotának javításával, illetve fenntartásával manuálisan és elektrokozmetikai készülékek alkalmazásával, tartós sminkkészítéssel/vagy speciális arc –és/vagy testkezeléssel, valamint az ehhez szükséges feltételek megteremtésével és kozmetikumok forgalmazásával foglalkozik.

A kozmetikus minden tevékenységét egészségügyi szemlélettel és felelősséggel végzi. Maximálisan betartja az egészségügyi és higiéniai szabályokat, ezzel biztosítja a páciens és saját egészségét, testi épségét.

 

A szakképesítéssel betölthető munkakörök

Kézápoló

Műkörömépítő

Sminkes

Sminkes

Kozmetikus

Elektrokozmetikus

Egyéb

Gyakorlati oktatás a képzőhelyen

Gyakorlati oktatás a képzőhelyen

Gyakorlati oktatás gazdálkodó szervezetnél, a képzőhelyen havonta egy konzultáció

 

Miért az ALVEOLA BEAUTY AKADÉMIA?

 • Több éves képzési múlttal rendelkezünk.
 • Képzéseinkkel a szépészeti szakmákra koncentrálunk.
 • Az OKJ-s bizonyítvány megszerzésén túl további szakmai képzéseken vehetsz részt az alapoktól az akadémiai szintig.
 • Innovatív cég vagyunk, folyamatosan fejlesztjük az oktatási anyagainkat.
 • „Együtt mozgunk a piaccal”, a hagyományosan bevált és hiánypótló továbbképzések mellett mindig figyelünk az aktuális trendekre és - ellentétben a közoktatással - azokra gyorsan reagálunk.
 • A képzések nem csupán egy oklevéllel, vagy OKJ-s bizonyítvánnyal zárulnak – bármilyen tanfolyamot végzel el nálunk, utána is „fogjuk a kezed”, ha nem vagy biztos a dolgodban, segítünk.

Ha további információkra van szükséged, hogy a döntésedben megkönnyítsük, úgy keress minket a weboldalon megtalálható kapcsolatok valamelyikén.

Kézápoló és műkörömépítő képzés nyilvántartásbavételi száma: E-001481/2016/A001
Kozmetikus képzés nyilvántartásbavételi száma: E-001481/2016/A003
Szépségtanácsadó képzés nyilvántartásbavételi száma: E-001481/2016/A004
Alveola Kft. engedélyszám: E-001481/2016