LEGFRISSEBB SZAKMAI HÍREK

A szakképzés helyzete

2019. március 5.

Múlt – jelen – jövő (?) a szakképzésben

A rendszerváltás után mindenki szabadulni akart a múlttól. Nemcsak az emberek, hanem a kormányok is, akik egymást váltva mindig belenyúltak az oktatásba, sajnos néha ész nélkül és egyáltalán nem megfontoltan. Ám néha fejlesztő és jó módon. Sajnos az utóbbit igen kevésszer tették. Persze egy rendszer megváltoztatása nem egy-két év, sőt! Ahhoz, hogy jobbá tegyük, vagy változtassunk rajta, évtizedeknek kell eltelnie.

Lassan eltelnek az évtizedek, de ahelyett, hogy látnánk a pozitív változást, azt látjuk, érezzük csak, hogy a helyzet egyre rosszabb. Felnőtt az első rendszerváltozás utáni generáció és ha rájuk nézünk, nem mondhatjuk hátra dőlve és nyugodtan azt, hogy elkészült a nagy mű igen ...

Sajnos egyre rosszabb a helyzet évről-évre. Ezt a szakiskolában/szakközépiskolában – jelenleg szakgimnáziumban – tanítók különösen érzik, hisz manapság már csak a leggyengébb tanulók választják egy szakma elsajátítását. Ennek okai is a rendszerváltozás utáni oktatáspolitikai koncepciókban keresendő. A leglényegesebb változás a rendszerváltás után talán az volt, hogy a szakmunka presztízse nagyon lecsökkent. Ezzel szemben az érettségi és a diploma felértékelődött. E törekvések a kormányzati döntésekben is megmutatkoztak. Nem maradhatott ki a szakképzés sem.

A régi, klasszikus értelemben vett szakiskolai/szakközépiskolai képzés nagyjából megszűnt. Mindenkit érettségire biztattak. Hogy könnyítsenek a helyzeten, behozták a kétszintű érettségit, aminek a középszintje nagyjából a rendszerváltás előtti 8. osztályos szintnek felel meg. Vagy még annak sem. Az a nemzedék legalább írni-olvasni megtanult rendesen, és ha nem ment jól a tanulás, szakmát tanult.

Ma a sok „diszes” gyerek úgy kap érettségit, hogy felmentik azok alól a feladatok alól, amiről papírja van. Az érettségije azonban ugyanolyan értékű, mint a nem „diszes” társainak. Velük kellene egy szakmát elsajátíttatni.

a-szakkepzes-helyzete_szepsegtanacsado-okj-tanfolyam_2

Nem könnyű feladat elé állítja a szakiskolai tanárokat. Akik egyáltalán nincsenek felkészítve arra, hogy mit lehet kezdeni az ilyen gyerekekkel. Miért? Mert ők sem tanulták meg főiskolai, egyetemi tanulmányaik során. A Szakiskolai Fejlesztési Program sokat segített a pedagógusoknak, ám sajnos vége szakadt. A szakgimnáziumi képzés csúfosan megbukott. Az elképzelés, hogy az érettségivel kapjon egy szakmát is a tanuló, alapvetően jó volt, ám a kivitelezés nem sikerült jól. Viszont születtek olyan szakmák, amelyek a felnőttképzésben hiányt pótoltak.

Természetesen keresik, keressük folyamatosan az okokat, de véleményem szerint csak egy ok rontotta le ennyire a szakképzést: az ÁLLANDÓSÁG hiánya. Ha csupán kormányonként lenne változás, még valahogy túlélné a szakképzés, de az, hogy lassan évente új SZVK kerül ki, az iskolák és az ott dolgozók számára követhetetlen.

Miközben állandóan újra készülünk az ép aktuális SZVK szerint, nem tudunk arra figyelni, hogy tanítsunk. Sajnos nem is mindig jobbító szándékkal és ésszerűen születnek ezek a törvények. Mindig követünk valamilyen európai trendet és megpróbáljuk ráerőszakolni a magyar oktatási rendszerre, ám többnyire csúfos kudarcot vallunk.

Szépségtanácsadó képzés jelene és jövője

2016-ban is az épp aktuális elvárásnak megfelelően került bevezetésre a Szépségtanácsadó szakma. Az alap elképzelés az volt, hogy a Szépészeti Szakgimnáziumban az érettségi mellé szakmát kapjanak a tanulók. Ott megbukott, viszont a felnőttképzésben hatalmas sikere lett ennek a szakmának és a döntéshozásban részt vevő szervezetek ezt látják.

A mostani törekvések első sorban az iskolarendszerű képzésekre, a megbukott szakgimnáziumi rendszer átalakítására és az OKJ racionalizálására vonatkoznak. A felnőttképzés átalakításáról egyelőre nem szól a fáma. Az OKJ racionalizálás sem érinti a Szépségtanácsadó és a Kozmetikus szakmát olyan módon, hogy megszűnnének ezek a szakmák.

Tehát tessék megnyugodni, az, aki már elvégezte a Szépségtanácsadó szakmát, továbbra is dolgozhat sminkesként és szempilla-építőként. Aki még nem, annak még jó darabig lesz erre módja! Egy átalakítás több évig tart, és hangsúlyozom, nincs szó arról, hogy a szépészeti szakmákat megszüntetnék.

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Újabb sikerek az Alveola Beauty Akadémián!

2018. szeptember 17.
Örömmel jelenthetjük be, hogy immáron 6. és 7. szépségtanácsadó képzésünk diákjai tettek sikeres OKJ vizsgát 2018. szeptember 14-én az Alveola Beauty Akadémián. Mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati vizsgán is kiemelkedő végeredmények születtek. Az Alveola csapata ezúton kíván további nagyon sikeres munkát Nektek, Szépségtanácsadóknak.

Amire nagyon büszkék vagyunk - III. Long Lashes Championship - „Rock Girl” verseny

2018. október 25.
2018. szeptember 29-én 3. alkalommal került megrendezésre a Long Lashes Championship Magyar Szempillaépítő Bajnokságot, melynek helyszíne ismételten a Lion’s Garden Hotel volt. A versenyt két kategóriában hirdettük meg: 1D - Classic technika, illetve 2D - től amennyi belefér, melyet idén megspékeltünk a „Rock girl” témával. Összesen 24 szempillaépítő vett részt ezen a rangos eseményen.

A műszempilla-építés, szálankénti szempilla-hosszabbítás múltja

2019. január 7.
Talán nem meglepő, hogy ahogy legtöbb divat-őrület, úgy a műszempilla története is Hollywoodhoz kapcsolódik. Az első műszempilla, mely a szálankénti szempilla-építés „anyjának” tekinthető, a 20. század elején, tincses műszempillaként látta meg a napvilágot.