OKTATÓINK

Molnár Szilvia

Molnár Szilvia

pszichológus, kommunikációs tanácsadó

Bemutatkozás

Molnár Szilvia vagyok, pszichológus, kommunikációs tanácsadó.

Néhány évvel ezelőtt – az akkori kozmetikusomnál várakozva és sok-sok évet vendégként eltöltve különböző szépségipari szakemberek „kezei között” – fogalmazódott meg bennem egy izgalmas felismerés, ami mára egy szakmai személyiség fejlesztő programmá formálódott, Végh Alexandra coach barátnőm és kolléganőm közreműködésével.

A felismerés lényege a következő volt: a szépségiparban dolgozó szakemberek a szakmájuk mellett!  tulajdonképpen ugyanazt (is) csinálják, mint mi segítő szakemberek, pszichológusok.

Miért is?

Mert mindenki, aki emberekkel foglalkozik, valójában a személyiségével dolgozik elsősorban, hiszen ahhoz, hogy a kozmetikus a vendégével eljusson odáig, hogy a vendég az ágyán fekszik és masszírozza, tehát megérintse, annak kihagyhatatlan első lépése az, hogy a szakembernek érzelmileg kapcsolódnia kell a vendéggel, azaz bizalmat kell kiépítenie.

A bizalomépítésnek pedig jól tudjuk, az idő az egyik legfontosabb faktora, hiszen a történések fényében ismerjük meg a másik embert. Ebben a helyzetben pedig éppen az erre fordított időből van a legkevesebb, hiszen a valódi munka, a kezelés lesz az, amire a valódi idő kell. Mi marad a kozmetikus kezében? A szakmai hitelessége, a személyisége, mint bizalom építő anyag.

Óriási kihívást teljesít tehát minden kozmetikus szakember, amikor egyszerre két szakmát is megvalósít a vendéggel való munkája során.

Minden olyan szakmában, ahol emberekkel foglalkozunk, ki vagyunk téve az emberi érzelmeknek, indulatoknak, hangulatoknak. Hiszen kapcsolódni csak érzelmileg képes az ember. Ha érzelmileg nem vagyok jelen, akkor nem jön létre a bizalom! Viszont ha egész nap a munka során egyik vendégről a másikra kell áthangolódni, akkor természetesen előfordulhat, hogy lemerülünk, vagyis érzelmileg elfáradunk. (Természetesen mindeközben magas szinten a saját szakmánkat is végezzük!)

És ez a pont volt az, ahol a felismerésemből szakmai program lett. Kolléganőmmel, Szandival kidolgoztunk egy fejlesztő, segítő programot, annak érdekében, hogy a szépség világban tevékenykedők, a szakmai képzések mellett abban is kapjanak segítséget, gyakorlati kulcsokat, amit a szakmai kurzusokon nem tudnak elsajátítani:

- a szakmai személyiségük erősítésének gyakorlati lehetőségeit;

- a tiszta és segítő kommunikáció megvalósításának lépéseit; 

- a szakmai énhatárok meghúzásának módszereit; 

- és még sok olyan témát, ami segítheti a hétköznapokban a kiegyensúlyozott szakmai személyiség létrejöttét

 

És nem utolsó sorban, a kiemelten magas érzelmi igénybevétel következményeit: az érzelmi lemerülést megelőző gyakorlati módszerek megismerését és alkalmazását! A Beauty Akadémián, ahol személyesen találkozunk majd veletek, szeretnénk bemutatni nektek a programunkat elméleti és gyakorlati példákon keresztül, veletek együtt gondolkodva, az általatok "hozott" élményekre, tapasztalatokra reagálva.